top of page

Фидес поздравља победу деснице на изборима у Немачкој

Функционери мађарске владајуће странке Фидес, поздравили су успех партије Алтернатива за Немачку (АфД) на недељним државним изборима у Тирингији и Саксонији. Та странка је освојила између 32,8 одсто гласова у Тирингији и између 30,5 одсто у Саксонији.


Други "велики победник" на државним изборима је странка Сахре Вагенкнехт, (БСВ), која је освојила 15,8 одсто, односно 11,8 одсто, заузимајући треће место у обе државе.


Велики губитник на изборима могла би да буде Немачка социјалдемократска партија (СПД) канцелара Олафа Шолца, која је освојила само 6,1 односно 7,3 одсто. Зелени ће бити избачени из тирингијског парламента, а не очекује се да либерали (ФДП) освоје места ни у једном државном парламенту.


Балаж Орбан, политички директор у кабинету премијера Виктора Орбана, написао је у објави на друштвеним мрежама да су „немачке покрајине послале јасну поруку Бриселу и Берлину: нема миграција, нема рода, нема рата". Данашњи немачки државни избори изазвали су политички земљотрес, написао је Орбан и додао да су снаге које управљају Немачком "у проратној, промиграционој и прородној коалицији добиле укупно 15 одсто".


„Сви остали су гласали за промене. Немци такође виде да се европска политика променила: више не постоји подела на десницу и левицу, само на оне који се боре за националне интересе и оне који служе страним интересима“, написао је он.


Андраш Ласло, посланик мађарске владајуће странке Фидес, написао је на платформи ИКС да је „имиграциона политика разбила Немачку на два дела". Он напомиње да ЕУ следи немачку имиграциону политику и да је поука да "морамо да променимо европску миграциону политику како бисмо избегли разбијање ЕУ".

Comments


bottom of page