top of page

Опозиција против формирања изборних округа ван Мађарске

Опозициона Демократска коалиција (ДК) покреће акцију потписивања петиције против формирања изборних округа изван граница Мађарске.



Позивајући се на медијске извештаје, Гергељ Арато, заменик лидера парламентарне групе ове странке, рекао је на конференцији за новинаре да се владајући Фидес спрема да успостави изборне округе изван мађарских граница. Он је рекао да би то значило да ће мађарски држављани без сталне адресе у Мађарској бирати 8-10 посланика на општим изборима, у поређењу са 1-2 које тренутно бирају гласањем за партијске листе. 


Арато је рекао да је ово „брутално нарушавање” мађарског изборног система, тврдећи да би они који „не сносе последице својих поступака” могли да спрече промену власти. Он је истакао да о раду владе могу судити само они „који овде живе, купују и примају здравствену заштиту“.


Левичарске странке су, иначе, биле против акције додељивања мађарског држављанства сународницима из суседних земаља по скраћеном поступку, коју је Фидес пре петнаестак година покренуо. Како се процењује, велика већина оних који на мађарским изборима гласају у суседним земљама, дају свој глас управо владајућој странци.

Comments


bottom of page