top of page

Медији: Орбан би поново могао да "налети" на Зеленског

Очекује се да ће мађарски премијер Виктор Орбан ове недеље присуствовати економском форуму у северној Италији, где ће учествовати у панел дискусији о будућности Мађарске и Европе, потврдио је за МТИ Берталан Хаваши, премијеров шеф за штампу.



Према извештајима медија, годишњи тродневни догађај Амброзети форум биће одржан у Чернобију у близини језера Комо у петак, на дан отварања Европске куће, уз учешће водећих личности из пословног живота, индустрије, дипломатије и чланови влада из Италије и иностранства.


Лист Непсава наводи да би Виктор Орбан "могао поново да налети" на украјинског председника Володимира Зеленског на том скупу, први пут од Орбанове мировне мисије. На скупу ће говорити и италијанска премијерка Ђорђа Мелони, а организатори кажу да раде на томе да украјински председник такође буде присутан на овом догађају, што ће бити откривено у последњем тренутку, из безбедносних разлога.


Представник организатора Валерио Де Моли је такође рекао за АФП да би, ако Зеленски дође, са њим могло доћи и неколико његових министара, али је та могућност мала, јер је више њих у међувремену поднело оставке на своје функције.


Виктор Орбан ће присуствовати овом догађају као лидер земље која председава Европском унијом, а очекује се да ће одржати говор у петак пре ручка. Истовремено, Де Моли је приметио да би форум за мађарског премијера могао да буде чак и „минско поље“, јер „позвани учесници не деле ни један зарез Орбанове политике“.


Истовремено, нагласио је да им је важан инклузивни дух и да поштују Орбана што је дошао. Осим тога, он неће бити једини политичар крајње деснице на догађају, јер ће скуп посетити и Холанђанин Герт Вилдерс.


Као што је познато, италијанска премијерка Ђорђа Мелони блиско сарађује са Виктором Орбаном у појединим областима, али постоји оштра разлика у њиховом односу са Москвом. Италија је, као и друге западне земље, послала оружје у Украјину ради одбране од Русије, уз услов да Кијев може да га користи само на територији Украјине, а не у противнападима који су у току.


Comments


bottom of page