top of page

Мађарска влада у акцији мотивисања гастарбајтера на повратак

Како би помогла сународницима који живе у иностранству да донесу одлуку о повратку у земљу, мађарска влада је у свим жупанијама отворила специјализоване канцеларије. Ова служба настоји да мотивише исељенике да размишљају о повратку у домовину, тим пре што је 2021. године, након двогодишње паузе, број мађарских исељеника поново премашио оне који се враћају.



Последњих година, Мађарска је била сведок приметне промене у демографији репатријације у земљу. Удео старијих особа међу повратницима значајно је порастао, са скоро једном петином старости 50 или више година 2022. године, у поређењу са само пет процената у 2010. Овај тренд одражава промене образаца у миграцијама и преференцијама за насељавање међу мађарским грађанима.


Са порастом исељавања становништва у земље западне Европе, мађарска влада је на дневни ред ставила тему репатријације. Међу Мађарима који живе у иностранству, влада од прошле године промовише репатријацију уз помоћ службе „Хазаваро” (Носталгија за домовином). Претходне сличне акције нису донеле значајније реултате, а повећање репатријације у другој половини 2010-их година тумачи се побољшањем услова живота у матичној земљи, извештава Г7.


Влада од прошле године покушава да врати Мађаре у земљу отварањем мреже "канцеларија за репатријацију“. Ова служба настоји да мотивише сународнике да размишљају о повратку у домовину, тим пре што је 2021. године, након двогодишње паузе, број мађарских исељеника поново премашио оне који се враћају.


Прошлог октобра је влада објавила уредбу у којој се наводи да отвора канцеларије за репатријацију у 27 мађарских општина – по једну у свакој жупанији, како би помогла Мађарима који желе да се врате. Интернет страница hazavaro.gov.hu је покренута као део пакета услуга, а пружа свеобухватне информације о повратку у Мађарску и помаже у олакшавању процедура на мрежи.


Стопа повратка мађарских држављана који су напустили земљу стабилизовала се на 23-24 хиљаде људи годишње у последњих шест година, док је емиграција знатно осцилирала, достигавши врхунац прошле године. Дакле, упркос овом рекорду, укупан биланс кретања становништва није постао изразито негативан.


Према Г7, посматрајући разлику између броја мађарских држављана који се исељавају и оних који се враћају, приметан је пад становништва од 11.870 прошле године, што је знатно испод нивоа од 20.000, који је забележен током врхунца емиграције пре десет година. Међутим, миграциони јаз који је настао између 2010. и 2020. је нестао.


Уопштено говорећи, повратак у земљу порекла је лакши пре дуготрајне интеграције на тржиште рада у иностранству, односно након после дужег боравка у страној земљи. Они који су отишли ​​и интегрисали се, теже се враћају кући. Типичан разлог за повратак је достизање циља одласка, на пример акумулирање одређене количине новца, а наретко и чињеница да су стварне прилике у иностранству лошије од очекиваних.


Старосна структура повратника је занимљива и са тржишта рада и са демографског становишта, јер они који се врате у млађем животном добу обично заснивају породице у Мађарској. Објављена статистика показује да популација повратника све више стари, при чему је скоро петина њих 2022. године имала 50 и више година, у поређењу са само пет одсто у 2010. Промена удела 40-45-годишњака у 2022. у поређењу са до 2010. године такође је уочљива, са пропорцијом повратника у овој старосној групи од 6,05 одсто у 2010. и 12,31 одсто у 2022. години.

Comments


bottom of page