top of page

Мађарска влада одговорила Камали Харис

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто оштро је критиковао потпредседницу САД Камалу Харис због њених коментара у вези са премијером Виктором Орбаном.



Паралелно са уласком кампање америчких демократа и републиканаца за шефа Беле куће у завршну фазу, усложњавају се односи Мађарске и САД, који се ни до сада нису могли сматрати изразито пријатељским.


Кап која је протеклих дана прелила чашу била је изјава Камале Харис,  кандидаткиње Демократске странке за председника САД током једног телевизијског интервјуа. Упитана о односима Доналда Трампа са појединим светским лидерима, укључујући и Владимира Путина, Виктора Орбана, Си Ђинпинга и Ким Џонг Уна, она их је описала као „диктаторе, аутократе и људе који се с правом могу назвати убицама“.


Мађарска влада се неколико дана уздржавала од званичног реаговања на ове оцене, могуће и због заузетости шефа дипломатије Петера Сијарта, који је тих дана посетио Русију, једанаести пут од избијања рата и том приликом присуствовао Међународном гасном форуму. Он се тим питањем позабавио тек по повратку у Будимпешту.


"Увек смо показивали поштовање према америчком народу и очекујемо исто заузврат. Такве изјаве одражавају потпуни недостатак поштовања, што је неприхватљиво, посебно између савезника“, рекао је Сијарто за РИА Новости.


"Ово је нечувено. Неприхватљиво говорити о мађарском премијеру на такав начин", додао је он.


На питање да ли ће коментари Харисове утицати на мађарско-америчке односе, Сијарто је упозорио да, ако она буде следећи председник, то не би било добро за будућност билатералних односа.


Премијер Виктор Орбан и његова влада отворено подржавају Доналда Трампа у трци за шефа Беле куће, што је разлог за честе оптужбе од стране демократа да се мађарска влада меша у изборе у САД. Са друге стране, званична Будимпешта често упозорава друге земље да се не мешају у унутрашње ствари Мађарске и у исто време истиче неопходност одржавања веза са Владимиром Путином, због значајног глобалног утицаја Русије.


Несугласице између Будимпеште и Вашингтона достигле су врхунац почетком ове године, после сусрета Орбана и Трампа у Мар-а-Лагу, на Флориди, односно критика које им је тим поводом упутио актуелни шеф Беле куће Џозеф Бајден.


"Орбан из Мађарске, који је јасно изјавио да не мисли да демократија функционише и да тражи диктатуру", прокоментарисао је Бајден овај састанак.


Мађарска влада је већ сутрадан позвала америчког амбасадора у Будимпешти Дејвида Пресмана и уручила му протестну ноту. „Одбијамо да толеришемо лажи, чак и од председника Сједињених Држава", рекао је том приликом Петер Сијарто.


У интервјуу мађарским државним медијима после посете САД-у, Орбан је Трампа назвао „човеком мира“ који, како је рекао, неће дати ни пени за украјинско-руски рат. Због тога ће се рат завршити, јер је очигледно да Украјина не може да стане на своје ноге, рекао је Орбан. Упитан шта би се десило ако би Бајден победио на изборима, одговорио је да би то било лоше.  


Амерички амбасадор је, након пријема код Сијарта, рекао је да ће Вашингтон реаговати на „опасне антиамеричке поруке“ Будимпеште и „проширивање односа са Русијом“. Приликом сусрета са новинарима у Будимпешти, Дејвид Пресман је критиковао "контроверзну спољну политику дугогодишњег мађарског премијера", истовремено оптужујући мађарску владу за раширену корупцију и подривање независних институција.


„Не можемо да игноришемо када председник мађарске националне скупштине тврди да Путинов рат у Украјини заправо воде Сједињене Државе. Не можемо ни да разумемо нити прихватимо да премијер идентификује Сједињене Државе као главног противника. Или његову тврдњу да влада Сједињених Држава покушава да збаци мађарску владу – буквално, да је порази“, рекао је Пресман и приметио да се Мађарска залаже за своје политичке кандидате широм света, од Пољске до Бразила, „али зато осуђује страно мешање овде, код куће“.


Амбасадор САД je мађарску владу и Виктора Орбана критиковао и пре неколико дана, такође због подршке Будимпеште Доналду Трампу на председничким изборима у САД.

„Премијер Орбан не крије кога би желео да види као победника на изборима“, рекао је Пресман два месеца након што се мађарски премијер поново састао са републиканским председничким кандидатом.


У говору одржаном на спољнополитичкој конференцији Будимпештанског форума, он је истакао да Сједињене Државе склапају савезе са земљама, а не појединцима и приметио да се Мађарска дистанцирала од својих савезника.


"Ми, савезници и партнери Мађарске, морамо да схватимо да оно што смо раније одбацивали и нисмо желели да видимо, сада тражи од нас да директно погледамо и да на то одговоримо непоколебљиво", рекао је Пресман и поручио да "изговори више неће функционисати" и да ће "САД деловати".




Comments


bottom of page