top of page

Влада обећава повећање пензија у Мађарској

Мађарска влада поштује пензионере и остаје при свом обећању да ће повећати пензије, "чак и у рату", навело је Министарство финансија у објави на Фејсбуку, одговарајући на чланак објављен у дневнику Непсава.



У објави се каже да су пензије повећане за 18,5 одсто прошле године и за 6 одсто ове године, а да се очекује да ће порасти за око 3,2 одсто у 2025. години. Текст у Непсави се оцењује као "покушај листа да направи узбуну преко пензија, наводећи речи бившег државног секретара који је био у Министарству финансија у време када је левичарска влада укинула годишњи бонус пензионерима".


Министарство финансија је навело да закон предвиђа повећање пензија ако подаци од јануара до августа покажу да ће просечна годишња инфлација премашити скалу повећања пензија на почетку године. Влада је у јануару повећала пензије за 6 одсто, а очекује се да ће просечна годишња инфлација бити око 3,7 одсто, што значи да ће се реална вредност пензија повећати ове године, наводи се у саопштењу.


Додаје се да закон такође дозвољава исплату премије за пензије ако раст БДП-а премаши 3,5 одсто. Та премија је уплаћена пет пута од 2017. године, док левица никада није предузела такав корак, истиче министарство.


"Пензије су се удвостручиле од 2010, а њихова вредност прилагођена инфлацији порасла је преко 20 одсто. Влада је такође поново увела годишњи бонус за пензионере, еквивалентан целој месечној пензији, на коју пензионери могу да рачунају у фебруару", додаје се у саопштењу.

Comments


bottom of page