top of page

Варга: Привреда САД расте пет пута брже од ЕУ, а кинеска десет

Најважнији циљ мађарског председавања ЕУ је јачање конкурентности Европе, која заостаје за светским економијама, а у том погледу се очекује и сарадња осталих држава чланица, рекао је министар финансија Михаљ Варга на финансијском форуму Еурофи у Будимпешти.



Министар Варга је истакао да Мађарска подржава економску неутралност и политику засновану на сарадњи између привреда, уместо на блоковском формирању. Истакао да данас привреда Сједињених Држава расте пет пута брже од Европске уније, а кинеска десет пута брже. Подаци о конкурентности јасно показују да је европска економија у паду и да не искоришћавамо могућности које су нам на располагању, додао је он.


Варга је рекао да је Мађарска у протеклих 15 година изградила економију засновану на раду, која је издржала тест чак и током криза. Мађарска, по њему, има једно од најбољих пореских окружења и утицаја капитала у Европи, као и систем подршке породици. Поред тога, додао је да је економски раст земље изнад просека ЕУ.


Министар је истакао да су грантови из фондова опоравка, административна оптерећења, затварање нуклеарних електрана, подршка миграцијама и наметнуте санкције, показали да је доношење одлука у ЕУ данас комбинација економских и политичких циљева. Истакао да је став Мађарске да се економска снага Европе не може жртвовати за идеолошке циљеве, већ да се циљеви и мере морају дефинисати у светлу стварних економских интереса.


Представљајући понуду Мађарске за јачање конкурентности Европе, министар је рекао да је за Будимпешту главни приоритет усвајање новог европског пакта о конкурентности, који се заснива на инструментима као што су продубљивање унутрашњег тржишта, приоритетна подршка малим и средњим предузећима и промовисање зелене и дигиталне транзиције у партнерству са европским економским актерима и европским грађанима.


Михаљ Варга је такође истакао да демографски проблеми угрожавају систем социјалне заштите и равнотежу на тржишту рада. Додао је да мађарски модел везан за будућност Европе лежи у њеним младим људима, те је стога проширење демографских мера ЕУ, које се фокусирају на подршку породицама, од највеће важности.

Comments


bottom of page