top of page

Будимпешта незадовољна због померања Вархељија у други ресор

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто критиковао је данас председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен због oдбацивања Оливера Вархељија са места комесара за проширење ЕУ, рекавши да је њена одлука део "лицемерја Брисела".



"Државе западног Балкана чекале су 14,5 година на чланство у ЕУ, што показује колико је већина у блоку против проширења" рекао је Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре одржаној са српском министарком економије Адријаном Месаровић данас у Будимпешти.


Он је истакао да су јавне изјаве званичника ЕУ за проширење у супротности са оним што су рекли иза затворених врата. Према његовим речима, земље које су биле најнапредније у процесу придруживања желе да Вархељи и даље обавља досадашњу функцију.


Министар је рекао да ће Мађарска учинити све што може "да осигура да земље Западног Балкана што пре приступе Европској унији". Како је нагласио, свака држава чланица има право да именује комесара и да одлучи која личност ће то бити.


"Дакле, почећу од претпоставке да фантастично посвећене демократе у Европским парламентима неће порећи ово суверено право...", рекао је Сијарто.

Comments


bottom of page