top of page

Брисел незадовољан степеном владавине права у Мађарској

Европска комисија је у свом најновијем извештају упозрила да Мађарска "наставља масовно да крши принципе владавине права" и да "треба да побољша свој правосудни систем, борбу против корупције и независност медија".



Европска комисија је данас представила пети годишњи извештај о владавини права у 27 земаља уније. Процена је посебно оштра за Мађарску, која је већ годинама у проблемима са ЕУ у тој области. Не само да је Будимпешта остварила минимални напредак, боље рећи никакав у односу на недостатке идентификоване у претходном извештају, већ је Комисија проширила свој списак препорука на осам, односно једну више него прошле године. Та цифра представља "апсолутни рекорд" рекао је један високи европски званичник.

Извештај је објављен је у време када су тензије на највишем нивоу између Брисела и мађарског премијера Виктора Орбана, после његовог путовања у Москву на састанак са Владимиром Путином о Украјини, супротно дипломатским ставовима ЕУ, пише Франс прес.

Када је у питању функционисање правосуђа, у извештају се каже да политички утицај на тужилаштво и даље траје, са ризиком од неоправданих мешања у појединачне случајеве. "Слобода изражавања судија је под притиском и кампање њиховог блаћења се настављају у медијима", пише у извештају.

Стручњаци ЕК такође указују да нема солидних резултата у истрагама за корупцију везаних за високе званичнике и њихово окружење што и даље озбиљно забрињава.

Такође се указује на претње плурализму медија, на које се не одговара.

"Ниједна мера није усвојена нити се предвиђа, да би се гарантовала независност управе за регулисање медија и осигурала уредничке и финансијске независности медија јавног сервиса", наглашава се у извештају.


"Мађарска је прави системски проблем за Комисију по питању владавине права", рекао је европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс на конференцији за новинаре.


ЕУ је тренутно замрзла више од 20 милијарди евра намењених за Мађарску у оквиру разних процедура, везано за недостатке који се замерају Будимпешти, указао је Рејндерс. И даље је у току правна процедура која би могла да доведе до тога да Будимпешта изгуби своје право гласа у одлучивању унутар ЕУ.

Comments


bottom of page